czwartek, 15 marca 2012

Zielone miseczki z warzywami



 



Dla tych, którzy od czasu do czasu lubią zjeść sałatkę pod inną postacią, polecam ten oto przepis :)









Uwielbiam sałatki i jem je raczej codziennie ;) ale czasami dodanie np. jak w tym przepisie całych liści sałaty zmienia całkowicie postać dania, niby składniki te same, a jednak coś innego, nowego...

Ze składników podanych poniżej można zrobić około 5 takich dużych "miseczek" (ja max. dam rade zjeść 2:) )

Składniki:
liście kapusty lub sałaty ( ilość zależy od tego ile farszu będziesz wkładać do każdej miseczki, można zrobić 5 dużych, lub 8 mniejszych)

Farsz:
duża cukinia
2 pomidory
1 awokado
1 papryka
1 kubek mrożonych warzywek (w moim przypadku był to miks kukurydzy, groszku, marchewki, fasoli) - świeże warzywa mile widziane :)

Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do tego warzywka i startą na tarce cukinie. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę awokado i delikatnie mieszamy.


Sos:
1 pomidor
1 łyżka oliwy
szczypta soli morskiej
5 suszonych pomidorków, moczonych wcześniej przez 2 godziny

Aby przygotować sos, miksujemy powyższe składniki w robocie kuchennym i gotowe! :)

Otrzymany farsz nakładamy na liście i smarujemy sosem.

Liście kapusty można zawinąć, żeby przypominały tradycyjne gołąbki. 


7 komentarzy:

  1. superancko i mało tłuszczu czyli nastepna potrawa dla mnie , dziękuję kochanie- pyszota<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że i Ty znajdujesz tu coś dla siebie ;)<3

      Usuń
    2. no i ja sie ciesze:) takze nie zapominaj o mmnie jak bedziesz robila nowe przysmaki:) pozdrawiam przepysznie:)

      Usuń
  2. proste, szybie i pyszne :) czego więcej chciec? :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszota, już lecę do domu i robię takie pyszności, W drodze zahaczę tylko o sklep.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. super, można zjeśc danie razem z talerzem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń