poniedziałek, 20 lutego 2012

sałatka z quinoa i mango

Sałatka z quinoa i mango




Quinoa tzw. super ziarno. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, sole mineralne (cynk, potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, fosfor) i witaminy z grupy B oraz witaminy E. Występują 3 odmiany złota-najbardziej powszechna, czerwona - moja ulubiona i czarna, której jeszcze nie próbowałam.






Spód
około 4 zewnętrzne liście sałaty rzymskiej

salsa z quinoa :
pół awokado
1/3 zielonego ogórka
1/3 dużej rzepy
około 1 kubek gotowanej złotej quinoa (ja zawsze gotuję 1kubek suchej quinoa i to co zostanie wykorzystuję do obiadku na następny dzień)

Tych składników można oczywiście dodać więcej lub i mniej, wg uznania, bo nieraz ogórek jest większy a rzepa mniejsza ;) Najlepiej robić wszystko tak na oko ;) Podaje te miary, abyście znali mniej więcej proporcje ;)

No i jak dla mnie najsmaczniejsza część sałatki ;) bez której ta sałatka nie miałaby tego czegoś..

Mango-limonka sos winegret :
pół mango
1/4 kubka oleju słonecznikowego lub oleju lnianego
niecała łyżka miodu
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
ok 0.5cm imbiru
Wszystkie powyższe składniki najlepiej zblendować jeśli macie bardzo dobry blender ;), ale można do tego użyć także robota kuchennego (tak było w moim przypadku). Wydaje mi się, że jeśli użyjemy blendera, konsystencja tego winegretu będzie bardziej ciekła, bo w moim przypadku po użyciu robota jest on troszkę taki kremowy. Ale co tam! Smak jest najważniejszy ;)

Gdy wszystkie składniki są już gotowe, na sałatę rzymską kładziemy salse polewamy wszystko winegretem. 
Posypujemy suszoną czarna porzeczką, pestkami dyni i garścią pietruszki. Możemy przyozdobić sałatkę resztką mango ;)

Wskazówka: Łupina nasion zawiera saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy (które rozrzedzają krew) dlatego dobrze jest przed gotowaniem wsypać quinoa do miski, zalać ją woda i umyć dokładnie, odcedzić i tę czynność powtórzyć dwa razy.
Znalazłam tez informacje, że sapominy mają także działanie lecznicze: moczopędne, wykrztuśne, wzmagają wydzielanie śluzu, wzmagają procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, pierwotniakobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, żółci i soku jelitowego. 
Także są dwie strony medalu, jednak zawsze lepiej jest pozbywać się tej gorszej ;)

6 komentarzy:

  1. Marta, Marta, ale smakowita sałatka, a przy okazji tyle się człowiek dowiedział nowego. Owoc z warzywem, joł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nooo musisz ją spróbowac! ;) mowie Ci "niebo w gębie" ;) hahaha warzywko

      Usuń
  2. Bardzo tu u Ciebie schludnie i apetycznie i ślicznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pepsi rozpieszczasz mnie swoimi komentami ;) hihi dziekuje!

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń